Både innovativt og interaktivt i Kongsberg, Norge
18 juni 2015 / Projekter
Alle, der har bare en smule tilknytning til biblioteksbranchen, bør lægge en tur forbi Kongsberg i løbet af efteråret, hvor man allerede fra august i Kulturhuset Krona vil kunne opleve fremtidens bibliotek!
Kulturhuset Krona bliver samlingspunkt for Kongsbergregionen og vil indeholde Højskolen i Buskerud, Fagskolen Tinus Olsen, kompositlaboratorium, Kongsberg norskcenter, tre biografer, musikteater og storsal, black-box teater samt kommunale kontorer.
Og sidst men ikke mindst bliver både Højskolebiblioteket og fokebiblioteket, der får prominente placeringer i kulturhuset, spektakulære møderum. Det er to hypermoderne biblioteker, der viser bibliotekernes muligheder som moderne mødesteder og kundskabs- og oplevelsescentre anno 2015.
Et samarbejde mellem folkebiblioteket, danske Redia og søsterselskabet i Norge, BS Eurobib, blev etableret på nyskabende indretning, tegnet af indretningsarkitekt Lykke Bøning Jørgin fra Lammhults Biblioteksdesign. Indretningen inkluderer nyvindende interaktive løsninger fra Redia, hvor der på den digitale platform er integreret et utal af muligheder for oplevelse, formidling og tilgængelighed.
Lykke Bøning Jørgin, Indretningsarkitekt,
Lammhults Biblioteksdesign
Hvis du vil opleve avanceret biblioteksinnovation skal du absolut tage til Norge og besøge Kongsberg og Kulturhuset Krona til efteråret!
Interaktivt gulv til spil og leg
Det interaktive gulv indbyder til leg og læring og spreder liv og aktivitet i biblioteket. Udover de mange fast integrerede standardspil kan der integreres spil fra andre producenter, eller spil man selv har udviklet. Dette sikrer, at der kontinuerligt udvikles nyt og spændende indhold. Børneafdelingen vil få memory-spil og quizz'er, der i første omgang vises som billeder og spørgsmål, der tager udgangspunkt i bøgernes forsider, figurer og forfattere. En sjov indfaldsvinkel til boglån!
Historiepanorama fra bogens univers
Sæt dig i lænestolen og læs højt, mens bogens scener bliver vist for tilhørerne på det store, visuelle historiepanorama. Det vil føles som at stå i selve regnskoven eller flyve afsted på dragens ryg!
Audiofaktor for musikoplevelser
Musikafdelingen vil få et nyt og spændende virkemiddel : Audiofaktor er et værktøj der viser, hvad musik består af, ved at sammensætte kendte musiknumre på nye måde. Via touch skærm og hovedtelefon kan brugeren sammensætte forskelligartede musiknumre og genrer og på den måde komponere helt ny musik. Lydsporene kan editeres på rigtigt mange forskellige måder.
Digital skilting
Digitale plakater gør biblioteket dynamisk og markedsrettet. Helt ny teknologi formidler alt det man ønsker at udtrykke. Her kan markedsføres bøger, arrangementer, kampagner og temaer. Der findes rigtig meget temamateriale, som automatisk henter indhold via eksterne kilder, opdaterer indhold fra arrangementskalenderen og markedsfører bibliotekets tilbud til hver en tid.
Bogautomater
Bogautomaterne viser bogforsider, men kun de bøger, der findes tilgængeligt i biblioteket. Ønsker man bogen, hentes den automatisk. Man kan også finde information om en specifik bog, få forslag om hvad andre, der har lånt bogen, også har lånt, samt andre bøger fra samme forfatter, i samme genre og indenfor samme serie.
Aplikationer for søg og reservation - for brugere
I Danmark har Redia udviklet en applikation til brug for alle danske biblioteksbrugere, så man kan bruge biblioteket i alle døgnets timer, året rundt. Den indeholder bl.a. avanceret søgning, håndtering af egne reservationer, fornyelse af lån, bogforslag samt information om aktiviteter og arrangementer. Dette appellerer til selvbetjening, så biblioteket får ressourcer til formidling i stedet for at bruge tid på administrative opgaver.
I applikationen kan man selvfølgelig også læse e-bøger og høre lydbøger!
Egne applikationer til brug for bibliotekaren
Med bibliotekarens egen applikation kan opgaver løses mobilt og hurtigt. Det vil optimerere bibliotekarens tilgængelighed og serviceniveau.
Udvidet søgning, materialehistorik og søgelister er nogle af de funktioner, applikationen indeholder. Bibliotekaren kan også enkelt via applikationen ændre på opsætning og det visuelle udtryk på alle enheder som skiltning, web og brugerapplikation med kamera, telefon og tablet. Man kan f.eks. opsætte og ændre i digital skiltning med mobilen, mens man står i biblioteket!
Interaktivt "Øje"
Højskolen på Kongsberg er den eneste højskole i Norge der uddanner optikere, derfor vil der ved indgangspartiet til folkebiblioteket blive opsat et stort interaktivt "øje". Hvordan øjet skal bruges er fortsat en hemmelighed og vil være det frem til åbningen, men det kan dog røbes, at det vil være noget om berøringsfølsomhed og projektion.